Het afgelopen jaar is met enige regelmaat publiciteit geweest over de relatie tussen borstkanker en ploegendienst (of werken in de nacht). Een belangrijke oorzaak voor de aandacht in de media was een oproep van de vakbond FNV gericht aan haar vrouwelijke leden met borstkanker om zich bij het bureau beroepsziekten van het FNV te melden. Aanleiding voor de oproep van het FNV was de toewijzing van een schadevergoeding aan enkele Deense vrouwen met borstkanker.
Tijdens deze bijeenkomst van de CGC en de NVvA zullen een aantal sprekers ingaan op wetenschappelijke achtergronden van de relatie tussen borstkanker en ploegendienst. De rol van arbeidshygiënisten bij dit onderwerp zal niet iedereen meteen helder zijn, maar het doel van de middag is om meer duidelijkheid te krijgen in bijvoorbeeld blootstellings-karakterisering en beheersmaatregelen.
Allereerst wordt een algemene inleiding verzorgd, met aandacht voor een aantal inhoudelijke aspecten van het onderwerp en de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Vervolgens zal de evaluatie van het risico door IARC worden gepresenteerd. Onderwerpen die daarbij naar voren zullen komen zijn o.a. de epidemiologische bewijslast en de bewijzen uit experimenteel onderzoek.
Daarna volgt een bijdrage over de relatie tussen licht en donker en problemen met het slaap/waak ritme bij mensen die werken in ploegen- of nachtdienst. Aan de orde komen onder meer de anatomie en fysiologie van het oog, de biologische klok en slaap/waak ritme van de mens. Tevens wordt aandacht besteed aan chronotherapie en de verschillende dynamische lichtsystemen die van invloed kunnen zijn op het functioneren tijdens de nacht
Tenslotte zal de visie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten op dit onderwerp worden weergegeven .
In de discussie aan het eind van de middag zal het vooral draaien om de vraag “wat nu?” en “hoe nu verder?”.